Trividend en maatwerk. Samen sterk.
Trividend en maatwerk. Dat is een sterke combinatie die al twintig jaar zijn waarde bewijst. En dankzij de extra investeringen van het Kabinet Crevits kunnen we – samen met de sector – nog meer impact maken.
Misschien denkt u dat maatwerkbedrijven stoffige, ingeslapen werkplekken zijn? Een vorm van bezigheidstherapie. Niets is minder waar. Maatwerkbedrijven zijn essentieel in de transitie naar een duurzame en circulaire economie. Ze zorgen voor lokale tewerkstelling. Daarenboven spelen ze vaak een cruciale rol in het productieproces van één van de vele innovatieve start-ups die Vlaanderen rijk is. Dat is ook Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits niet ontgaan.
Het kabinet Crevits herinvesteert 14 miljoen euro in de maatwerkbedrijven. De middelen komen vrij dankzij een aanpassing van de RSZ-bijdragen voor werkgevers in de maatwerksector. Die aanpassing is het gevolg van het samenvoegen van beschutte en sociale werkplaatsen sinds 1 januari 2019. Daardoor vallen sociale werkplaatsen voortaan onder hetzelfde RSZ-stelsel als de beschutte werkplaatsen. Het bedrag komt bovenop de 5 miljoen euro die eind 2020 werden geïnvesteerd.
In totaal telt Vlaanderen 140 maatwerkbedrijven, die samen meer dan 23.000 maatwerkers tewerk stellen. Tot eind 2018 was er binnen de maatwerksector nog een onderscheid tussen de beschutte en de sociale werkplaatsen.
“De harmonisatie binnen de sector is een voorbeeld van goed asymmetrisch beleid waardoor we hier in Vlaanderen, dankzij de federale regering, een forse stap vooruit kunnen zetten”, aldus Crevits. “Die jobs zijn erg welkom. Ze geven aan 450 personen met een arbeidsbeperking de kans om hun talenten te ontplooien in een maatwerkbedrijf. Zo creëren we ook stap voor stap een meer inclusieve arbeidsmarkt. Die jobs zullen ook bijdragen aan de klimaatuitdaging door werk te maken van meer circulaire bedrijfsactiviteiten.”
Ook Trividend heeft een rol te spelen in de opzet van zo’n nieuwe activiteiten. Zo investeert Trividend onder andere in vzw ’t Werk uit Herentals en in Lichtwerk. Lichtwerk ondersteunt maatwerkbedrijven, de maakindustrie en vormingscentra bij de implementatie van slimme assistieve productietechnologie zoals Light Guide Systems en cobots, robots die samenwerken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving.
Maatwerkbedrijven kunnen via de oplossingen van Lichtwerk en Light Guide Systems flexibeler inspelen op steeds complexere vragen van klanten. Werkinstructies worden stap voor stap op de werkpost geprojecteerd aan de hand van iconen, foto’s, filmpjes, geluiden, pick-to-light methodieken … Alles gebeurt in interactie met de operator. Het systeem signaleert eventuele fouten, zodat de kwaliteit bij elke stap 100% geborgd is.
Lichtwerk bundelt de expertise van drie partners. Maatwerkbedrijf Mariasteen vzw heeft veel expertise in assistieve technologie. De tweede partner, Groep Gidts vzw creëert kansen met en voor mensen met een beperking op het vlak van werk, onderwijs en zorg. De derde partner die Lichtwerk mogelijk maakt is emino vzw. Deze vzw ondersteunt mensen in hun zoektocht naar werk. In heel Vlaanderen begeleiden meer dan 175 jobcoaches werkzoekenden op meer dan 20 locaties over 5 provincies.
Wilt u met uw maatwerkbedrijf ook een nieuw circulair project opzetten? Mail snel naar Jesse en leer hoe we jou daarbij kunnen helpen.