Met een lening aan Buurman steunt Trividend Provincie Antwerpen lokaal hergebruik van hout
2024
20 febBuurman, een circulaire bouwmarkt voor regio Antwerpen
Buurman is een circulaire bouwmarkt waar gebruikte bouwmaterialen uit de regio rond Antwerpen worden verzameld, verwerkt en aangeboden. Behalve gebruikt materiaal, herbestemmen ze ook gerooide stadsbomen. Deze boomstammen worden door Buurman verwerkt tot bruikbare houten planken.
Oprichters Eva De Clerck en Minne Warmenbol (beiden architect) kwamen in 2020 bij Buurman Rotterdam terecht. Daar raakten ze meteen geïnspireerd en startten de gesprekken om het concept naar Antwerpen te brengen.
Buurman Antwerpen opende de deuren in februari 2021 en groeide uit tot dé plek in Antwerpen waar burgers, bedrijven en organisaties terecht kunnen voor hergebruikte materialen en stadshout. De organisatie is gestart met beperkte middelen op een ter beschikking gestelde site en is op die manier organisch gegroeid. Ze verhuisden in 2023 naar een nieuwe locatie en willen van de gelegenheid gebruik maken om de infrastructuur hier te verbeteren met het oog op een meer professionele werking. Daarnaast heeft de organisatie mogelijkheden tot het verwerken van stadsbomen (via Oosterweel & Natuurpunt). Omwille van een tekort aan beschikbaar budget moest men deze soms (deels) laten schieten.
Samenwerking met sociale economie
Buurman werkt samen met een aantal sociale economie-partners op verschillende niveaus. In die zin past dit project als gegoten binnen de scope van Trividend Provincie Antwerpen.
- Voor zijn circulaire bouwmarkt zorgt Buurman voor de instroom van materialen via verschillende kanalen: resten van productie, afbraak van expo, overschot van bouwprojecten, afgekeurde materialen uit de houtsector, renovaties van gebouwen,… Buurman selecteert aangeboden materialen met de focus op hout. Hout leent zich in de meeste gevallen prima tot hergebruik en het verwerken van de afvalstroom tot hernieuwbare grondstof is een haalbare kaart en mits een goede selectie ook rendabel. Ontmanteling, transport, logistiek, verwerking en sortering gebeurt door maatwerkbedrijven Manus en De Brug.
- Voor de productie van snijplanken werkt Buurman samen met de schrijnwerkerij van maatwerkbedrijf Kunnig.
- Buurman biedt een begeleide stage aan voor profielen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Lees het volledig artikel op de website van Trividend Antwerpen of bekijk het filmpje met het verhaal van Buurman, verteld door Minne Warmenbol (co-founder), of bezoek hun website.
Trividend Provincie Antwerpen financiert sociale en circulaire ondernemers
De lening aan Buurman is een mooi voorbeeld van de rol die Provincie Antwerpen opneemt om de sociale en circulaire economie in hun provincie te ondersteunen. Buurman kreeg een renteloze lening van 30.000 euro van Trividend Provincie Antwerpen voor de financiering van de verbeterde infrastructuur op hun nieuwe locatie, én de verwerking van stadsbomen tot nieuwe grondstoffen.
Sociale ondernemers kunnen reeds lang bij De Provincie Antwerpen terecht voor diverse vormen van ondersteuning. Sinds de oprichting van Trividend Provincie Antwerpen in 2017 kunnen sociale economiebedrijven en impactondernemers die beroep doen op sociale economie in hun productieketen, gebruik maken van renteloze leningen. Deze vorm van ondersteuning wordt nu uitgebreid naar ondernemingen die werken aan circulaire oplossingen maar daarvoor nog geen beroep doen op sociale economie, zij komen nu ook in aanmerking voor leningen, weliswaar niet rentevrij.
Gedeputeerde Kathleen Helsen licht toe: ‘We merken het succes van de samenwerking tussen sociale economie en impact ondernemers, dat zijn ondernemers die een positieve maatschappelijke of ecologische bijdrage leveren. Een win-win voor mensen en bedrijven. Mensen die moeilijk een job vinden op de reguliere arbeidsmarkt doen ervaring op waarmee ze kunnen uitpakken wanneer ze solliciteren naar een job op de reguliere arbeidsmarkt. De impact ondernemers kunnen rekenen op de kwaliteit die de sociale economie levert. Maar voor startende circulaire ondernemers is het echter niet evident om al in de beginfase samen te werken met de sociale economie. Toch geloven we heel sterk in het belang van circulaire economie. Daarom komen deze circulaire ondernemers nu ook in aanmerking voor een lening.’
‘Via de samenwerking met de provincie Antwerpen kunnen wij meer impact ondernemers financieren en dus onze maatschappelijke impact vergroten’, voegt Frederik Matthijs van Trividend cv toe.
Ter inspiratie: impact ondernemers in de portefeuille
De voorbije jaren heeft Trividend Provincie Antwerpen leningen toegekend aan de volgende impact ondernemingen:
Buurman vzw is een circulaire bouwmarkt waar gebruikte bouwmaterialen en gerooide stadsbomen worden verzameld, verwerkt en aangeboden aan burgers en bedrijven. Ze werken samen met De Brug, Manus en Kunnig.
Circular Matters en maatwerkbedrijf De Brug maken samen tegels uit maïskolfafval. Mét groene stroom.
Dressr biedt een online service voor verhuur van duurzame en modieuze (vrouwen)kleding en accessoires. Sinds mei 2023 werkt Dressr samen met Opnieuw & Co voor het voorbereiden van verzendingen. Ze huren er ook hun showroom.
Gelateria Julietta is een ijssalon waar mensen met een verstandelijke beperking de klanten bedienen, en dit in een betaalde job, dankzij de samenwerking met Grip vzw.
Warmenbol cv brouwt biologische bieren. Ze bouwen ook een eigen picobrouwerij met hopveld uit, en hebben een samenwerking met Pegode.
Yuma Labs (Studio Moonshot bv) gebruikt afval om circulaire zonnebrillen te maken. Maatwerkbedrijf Flexpack (Nektari vzw) zorgt voor de verpakking en inzameling.
Heb je zelf interesse in dit financieringsaanbod voor jouw impact onderneming? Neem contact op met Wim De Weerd, Adviseur inclusieve economie en sociaal ondernemen.