Sluiten

Kledingtips voor circulaire maandag!

Author: Trividend
yumabril
23 nov
Deel op:

Vandaag is Circular Monday, het sympatieke tweelingbroertje van evil twin Black Friday. Circulaire economie is een antwoord op de schijntegenstelling die we zo vaak op ons bord krijgen : eeuwig durende groei en consumeren luiden het einde van de wereld in. We moeten consuminderen en de groei moet overboord. Maar zoals bij zoveel schijnbare tegenstellingen ligt de synthese in het verzoenen van these en anti-these.

Groei zorgt voor rijkdom. Groei zit zo diep ingebed in ons economisch systeem: het zal een streefdoel blijven. Maar als we die groei circulair maken, kunnen we groei en duurzaamheid verzoenen. Dit inzicht dringt door in meer en meer sectoren.

Net voor de zomer riep topontwerper Dries van Noten de modewereld op om, naar aanleiding van de coronacrisis, eens diep in eigen boezem te kijken. Er moet echt werk gemaakt worden van circulaire mode. Trividend financiert, samen met de provincie Antwerpen, alvast een aantal voorlopers op dat gebied.

Overal is duurzaamheid het modewoord, maar tot voor kort was het niet zo evident om als milieubewuste fashionista je dressing gevuld te krijgen. Textiel is nog steeds een zeer vervuilende sector. Een kwart van alle pesticides wereldwijd worden gebruikt voor de teelt van katoen. Aan de andere kant van de keten, belandt drie vierde van alle niet meer gedragen textiel bij het restafval en wordt verbrand. Het textiel dat wel ingezameld wordt, gaat naar Afrika of wordt hier gerecycleerd in vooral laagwaardige toepassingen als isolatiemateriaal of poetsdoeken. Toch zijn er verschillende Antwerpse starters die hier verandering in willen brengen.

Binnen de textielsector is de productie van jeans een van de meest vervuilende. Ook de arbeidsomstandigheden bij de productie van kleding zijn vaak problematisch. Daarom kun je bij HNST een jeans kopen die gemaakt is met 6639 liter water minder dan een klassieke Jeans. Tijdens het productieproces is ook 76% minder CO² uitgestoten. Je vindt er geen microplastics in, noch schadelijke chemische stoffen. Kortom, een jeans die 100% circulair is en ook 100% Made in Europe.

Yuma, in Arizona, is de zonnigste plek op aarde en de brilen van Yuma Labs zijn een echte eyecatcher. De brillen worden gemaakt van gerecycleerde materialen. In het huidige gamma komen deze uit koelkasten, autodashboards en PET-flessen. In het najaar kun je ze vinden bij COS, zowel online als in de winkel. Zowel HNST als Yuma Labs zijn lid van EDO Collective. Het collectief verwijst naar de Japanse periode van 1603 tot 1867 die volledig werkte op een goed functionerend circulair eco-systeem. Edo, de voormalige naam van het huidige Tokyo, was het centrum van deze eco-revolutie en in haar 265 vredevolle jaren de hoofdstad van een unieke coöperatieve en duurzame maatschappij met maar liefst 30 miljoen inwoners. Het collectief heeft een winkel in de Lange Koepoortstraat 64 in Antwerpen.

De nieuwste investering van Trividend Provincie Anwerpen is Wasted Ateliers. Wasted Ateliers produceert iedere 6 weken een capsulecollectie op basis van bestaande stofvoorraden: deze zijn al geproduceerd en liggen soms al jaren stof te vergaren bij verschillende merken en producenten. Don’t produce, re-use. Je vindt Wasted Ateliercreaties zowel in duurzame winkels zoals Supergoods, als in modewinkels en in de eigen pop-upshop in de Schoytenstraat 2 in Antwerpen.

Alle drie deze radicale vernieuwers kregen van Trividend extra financiële middelen tijdens de coronacrisis. Omdat we het roerend eens zijn met Dries van Noten: het is tijd om de modesector echt duurzaam en ciruclair te maken. Heb je zelf ook de eerste stappen in duurzame mode gezet en ben je op zoek naar extra financiële middelen?

Mail Jesse om te zien wat Trividend voor jou kan betekenen.