Jouw oude jeans valt in de prijzen

8 februari 2019

De transitie naar een ecologisch volhoudbare samenleving komt er niet vanzelf. In de textielsector – één van de meeste vervuilende sectoren ter wereld - neemt Vlaanderen de leiding. Op de uitreiking van de Henry van de Velde-awards leverde de vooruitstrevende samenwerking tussen HNST en European Spinning Group (ESG) een Ecodesign Award by OVAM op. Trividend hielp HNST van bij de start met een converteerbare lening én een achtergestelde lening in samenwerking met de provincie Antwerpen.

Julie Lietaer van ESG en Tom Duhoux van HNST kwamen in contact via Texperium, een open innovatiecentrum voor textielrecyclage. ESG had al een garencollectie ontwikkeld uit afgedankte kleding (katoen en denim). Zo hielpen ze mee aan de Anna-sneaker binnen het #hackyourjeans-project. Toch wou HNST nog een stuk verder gaan op vlak van circulair ontwerp.

Op voorstel van Tom ontwikkelde ESG een garen gesponnen uit 50% afgedankte jeans. HNST zamelt bij kringwinkels afgedankte jeans in en controleert deze op de aanwezigheid van schadelijke chemische stoffen. De overige 50% van het garen bestaat uit Tencel®. Deze ecologische vezel is gemaakt van houtpulp, meestal van eucalyptusbomen.

HNST heeft een duidelijke visie waar niet van afgeweken wordt: naast een transparant productieproces, volgens de regels van de circulaire economie, wil het de productie ook binnen de EU houden.

Om doek te weven klopte HNST aan bij ItalDenim (Italië). Het ESG Green garen wordt als inslag gecombineerd met een kettinggaren van ItalDenim zelf. Het innovatieve kleurproces van het garen was voor Tom een belangrijke reden tot samenwerking. Het proces gebruikt geen schadelijke chemicaliën of zware metalen. Het indigo wordt met een natuurlijke stof op het garen gefixeerd.

Maar uiteraard bestaat een jeans uit meer dan stof alleen. Een HNST-jeans heeft afschroefbare en herbruikbare knoppen, geborduurde rivetten in plaats van de typische metalen spijkers, een achterzaklabel op basis van cellulose i.p.v. leer en een verstevigd kruis om scheuren aan de liesstreek te vermijden. Ook in de afwerkingsstap, het wassen van de jeans, worden geen schadelijke stoffen gebruikt. De zeefdruk op de binnenzakken gebeurt met een inkt die PVC-vrij is.

Omdat het onderhoud 25% van de totale milieu-impact bepaalt, lanceerde HNST de Morning After Spray, een spray gemaakt van probiotica die de jeans volledig natuurlijk opfrist. Geen chemische producten, geen wasmachine. En omdat HNST dit als onderdeel van het productontwerp ziet, krijg je de spray bij aankoop van de jeans. In je aankoopprijs zit korting bij de aankoop van een nieuwe HNST jeans, als je je oude jeans terug inlevert. Dat geeft HNST de kans de jeans opnieuw zo hoogwaardig mogelijk te valoriseren, en opnieuw samen met partners uit de sociale economie.

HNST lanceerde in maart 2018 haar eerste jeanscollectie, bestaande uit acht verschillende jeansmodellen. Het is de bedoeling dat er elk jaar een nieuwe inzamelactie voor oude kledij komt om op die manier de ‘urban fibres’ voor de nieuwe collectie te oogsten.

In een eerste fase verschafte Trividend een converteerbare lening en daarnaast - samen met de Provincie Antwerpen en de POM Antwerpen – een achtergestelde lening. Eind vorig jaar verschafte Trividend een bijkomende converteerbare lening.