Trividend op Ashoka European Changemaker Summit

28 november 2019

Trividend nam eind november deel aan de European Changemaker Summit van Ashoka, het grootste globale netwerk van sociale ondernemers. Twee belangrijke topics zetten ons aan het denken over onze rol in het ecosysteem.

Ten eerste focust Ashoka sterk op systems change. In plaats van mensen vis te geven, of vissers te leren vissen, realiseert een sociaal ondernemer de meeste impact als hij de visserijsector verandert - of beter nog - een transitie realiseert naar consumptiepatronen op basis van lokale, seizoensgebonden en plantaardige voeding. Als impact investeerder is de uitdaging om die ondernemers te ondersteunen die deze systeemverandering in gang zetten. Maar systeemverandering gaat niet altijd samen met grote financiƫle rendementen voor de investeerder. Deze terechte vaststelling daagt ons nog meer uit om samen met onze partners in het ecosysteem van sociale financiers een goede aanpak te kiezen die niet enkel op groei van individuele ondernemingen focust, maar hen ook uitdaagt om hun impact te schalen buiten hun eigen organisatie.

De meeste Ashoka fellows hebben modellen ontwikkeld die aantoonbaar werken en die repliceerbaar zijn in andere landen. Een grote uitdaging daarbij is het vinden van de juiste ondernemers, die deze bewezen modellen willen en kunnen aanpassen aan hun lokale context. Een mooi voorbeeld hiervan is Billy Cup dat voortbouwt op een Duits model voor het uitrollen van herbruikbare bekers voor coffee on the go. Ook op dit vlak moeten we als financier nadenken of we een rol kunnen spelen in het samenbrengen van lokale ondernemers met succesvolle modellen.