Sluiten

Maatwerkbedrijven: voorlopers voor een circulair Vlaanderen

Author: Trividend
c29476f99441fdde5816fee1c7dcccb8-vlaanderen_circulair
09 dec
Deel op:

Misschien denkt u dat maatwerkbedrijven stoffige, ingeslapen werkplekken zijn waar wat aan bezigheidstherapie wordt gedaan. Niets is minder waar. Vandaag zijn maatwerkbedrijven een essentiële schakel in de transitie naar een duurzame economie. Daarenboven zorgen ze voor lokale tewerkstelling en kunnen ze dikwijls worden ingeschakeld in het productieproces van één van de vele innovatieve start-ups die Vlaanderen rijk is. Dat is ook Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits niet ontgaan.

Ze maakte recent 5 miljoen euro vrij voor de 156 Vlaamse maatwerkbedrijven en maatwerkafdelingen. De middelen dienen voor de opstart of uitbreiding van nieuwe duurzame en circulaire bedrijfsactiviteiten. Enkel de bedrijven die hun activiteiten (her)oriënteren op de circulaire economie, kunnen steun ontvangen. Het extra budget zorgt volgens minister Crevits voor circa 215 bijkomende jobs.

Maatwerkbedrijven zijn erg afhankelijk van andere bedrijven. Wanneer die stilvallen door de corona-crisis heeft dat onmiddellijke gevolgen. Daarom is het volgens minister van Werk Hilde Crevits belangrijk dat maatwerkbedrijven focussen op innovatieve, duurzame en circulaire activiteiten. “Veel circulaire economie activiteiten lenen zich goed voor sociale tewerkstelling, denk maar aan het inzamelen, sorteren, onderhoud of reparatie van herbruikbare goederen”.

De minister investeert nu 5 miljoen euro in maatwerkbedrijven die circulaire bedrijfsactiviteiten opstarten of uitbreiden. De investering moet 215 jobs opleveren. “Onze maatwerkondernemingen en hun 23.447 werknemers maken een cruciaal deel uit van onze economie en arbeidsmarkt”, zegt minister Crevits. “We investeren nu voor de eerste keer 5 miljoen euro voor een oproep die zich expliciet focust op circulariteit en duurzaamheid. In de maatwerkbedrijven zit een enorm potentieel om op dergelijke activiteiten in te zetten.”

Ook Trividend heeft een rol te spelen in de opzet van zo’n nieuwe activiteiten. Trividend werd in 2001 opgericht door verschillende solidaire financiers binnen de sociale economie, om ongeborgde kredieten en risicokapitaal aan de sector te verschaffen. De Vlaamse overheid werd al snel een van de belangrijkste aandeelhouders. In 2010 erkende de Vlaamse Overheid Trividend als Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie. Wilt u met uw maatwerkbedrijf ook een nieuw circulair project opzetten? Mail snel naar Pieter en leer hoe we jou daarbij kunnen helpen.

Hoe maatwerkbedrijven mee voorop lopen op de weg naar een duurzame transitie, leert u in deze reportage van Kanaal Z, dat een kijkje ging nemen bij Demival in Deinze.

https://kanaalz.knack.be/business-communities/z-digital-transformation-demival-05-12-20/video-normal-1673419.html