No Waste Republic: voedselverspilling aanpakken

2025
01 aprAlleen al in België gaat elk jaar 120.000 ton brood verloren in de productieketen. Door dat overtollig brood tot paneermeel en panko te verwerken biedt No Waste Republic een innovatieve en circulaire oplossing. Hun missie? Voedselverspilling tegengaan én de ecologische voetafdruk van het eindproduct verkleinen.
Van bier tot broodkruim
Medeoprichter en CEO van No Waste Republic is Charles-Louis Stinglhamber. Hij zegde in 2019 zijn baan bij een grote Belgische bierbrouwer op om zijn ondernemersdroom waar te maken. “Ik wilde actief bijdragen aan de duurzame transitie die ik om me heen zag gebeuren. En ik had altijd al de droom om zelf een bedrijf op te zetten.” Zijn doel? Voedseloverschotten omzetten in een lokaal en circulair product. Zijn eerste idee? Bier brouwen met overtollig brood.
Samen met een lokale brouwerij ontwikkelde Charles-Louis een circulair, biologisch bier op basis van broodoverschotten. De start was veelbelovend, maar na verloop van tijd botste het project op enkele beperkingen. “Het bier was niet te krijgen in horeca, we waren afhankelijk van bio-winkels en we konden te weinig diversifiëren. De concurrentie in de al verzadigde biermarkt is bovendien moordend.”
Het deed Charles-Louis nadenken over een nieuwe koers. “Ik ging in zee met BeeFounders, een impact startup studio. We beseften dat we ons beter konden positioneren als toeleverancier van circulaire ingrediënten, in plaats van als biermerk.” Zo werd No Waste Republic geboren.

Brood een tweede leven geven
No Waste Republic koopt productieoverschotten op van grote industriële bakkerijen. Brood dat niet aan de verkoopnormen voldoet, bijvoorbeeld omdat het te donker gebakken is of een afwijkende vorm heeft. “Het is geen afval en het is perfect eetbaar”, beklemtoont Charles-Louis. “Net zoals je lelijke groenten hebt, werken wij met lelijk brood.”
Het bedrijf verwerkt het brood in hun eigen werkplaats in Brussel. “We sorteren, drogen en vermalen het tot verschillende soorten broodkruim, afhankelijk van de toepassing. Vandaag hebben we drie producten: chapelure, het klassiek paneermeel, panko, de Japanse paneermeelvariant en broodmix, een ingrediënt voor brouwerijen.
Positieve impact
De innovatieve circulaire aanpak van No Waste Republic heeft ook een aanzienlijke ecologische impact. “Voor elke ton broodkruim die wij produceren, vermijden we 1 ton CO2-uitstoot”, geeft Charles-Louis aan. “We hoeven geen nieuw brood te bakken, we gebruiken bijna uitsluitend groene stroom en besparen op transportkilometers. Traditionele panko komt immers vaak uit de VS of Azië. Wij produceren lokaal, wat een groot verschil maakt.”
Ook op sociaal vlak wil No Waste Republic impact maken. Het team bestaat momenteel uit vier vaste medewerkers, aangevuld met sociale tewerkstelling. “We werken samen met maatwerkbedrijven en Actiris. Zo bieden we kansen aan mensen die moeilijker toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.”
Schaalvergroting en groei
Het paneermeel en de panko van No Waste Republic vinden vlotjes de weg naar restaurants, krokettenproducenten en Aziatische food markets. Het potentieel is groot en Charles-Louis ziet veel interesse uit de sector. “In 2024 verkochten we 20 ton product. Dit jaar mikken we op 100 ton en binnen vijf jaar willen we groeien naar 500 ton per jaar.”
Om die ambities en groei te financieren, zocht No Waste Republic extra middelen. Begin 2025 werd met succes een investeringsronde van 1 miljoen euro afgesloten. Ook Trividend stapte mee in het groeiverhaal van de impactonderneming. “Trividend is de ideale partner om onze verdere groei te ondersteunen. Ze kijken verder dan enkel financieel rendement. Ze helpen ons ook nadenken over hoe we onze impact kunnen maximaliseren. Het hele proces verliep vlot en efficiënt, van het eerste contact tot de goedkeuring van het dossier.”
Van niche naar mainstream
Naast de verdere groei in België kijkt No Waste Republic ook naar de buurlanden. “De markt voor paneermeel en panko is enorm groot”, weet Charles-Louis. “Zeker in regio’s waar gefrituurde producten populair zijn. En dus willen we de komende jaren ons aanbod uitbreiden en nieuwe markten verkennen.”
Maar de ambities reiken verder. Charles-Louis ziet No Waste Republic niet enkel als een producent van circulair broodkruim, maar als een bredere oplossing tegen voedselverspilling. “Vandaag focussen we op brood, maar in de toekomst willen we ook andere reststromen herwaarderen. De missie blijft: voedseloverschotten transformeren tot kwalitatieve, duurzame ingrediënten.”
Meer weten?
www.nowasterepublic.com