Place based impact investing – the next big thing
Lokale en provinciale overheden zijn steeds vaker op zoek naar manieren om maatschappelijke verandering te stimuleren. Naast subsidies, regelgeving en een gericht aankoopbeleid, willen overheden ook innovatieve financieringsinstrumenten aanbieden om hun ondersteuningsaanbod te versterken. Place based impact investing, heet zoiets. Trividend brengt op 23 juni voorlopers van over heel Europa samen om hun verhaal te vertellen. Place to be is het ViaVia-café in Mechelen.
Place based impact investing is aan een opmars bezig. De voorbije jaren zijn heel wat financieringsinstrumenten ontwikkeld die investeren in sociale ondernemers die lokale problemen oplossen.
Zo lanceerde de Provincie Antwerpen 5 jaar geleden Trividend Provincie Antwerpen. Gedeputeerde Kathleen Helsen legt uit: “Sociale ondernemers hebben nood aan ondersteuning om hun idee in de praktijk te brengen. Soms gaat het om investeringen die zichzelf op termijn terugverdienen. In dat geval is een subsidie niet noodzakelijk, maar kan een renteloze lening een goede oplossing zijn. Daarom richtten we als Provincie Antwerpen een rollend fonds op dat leningen aanbiedt aan ondernemers die aandacht hebben voor duurzaamheid en tewerkstelling van kansengroepen. Dit vormt een mooie aanvulling op ons aanbod van Impulssubsidies.”
Een van de meest doorgedreven modellen van place based investeren wordt vormgegeven door Social Impact Fonds Rotterdam. Het fonds heeft als doel maatschappelijke uitdagingen zoals armoede, werkloosheid en milieuvervuiling in de regio Rotterdam bedrijfsmatig en duurzaam aan te pakken. Het doet dit door te investeren in ondernemerschap met een positieve maatschappelijke impact. Bart Meys, directeur van het fonds, licht toe hoe dit fonds een aanvulling vormt op de stedelijke beleidsinstrumenten om bijvoorbeeld de schuldenproblematiek bij burgers aan te pakken.
Inspiratie uit Denemarken
Overheden financieren sociale innovatie vaak via subsidies. Het is niet altijd zeker dat deze subsidies tot resultaten leiden. Daarom werden verschillende financieringsoplossingen ontwikkeld waarbij private investeerders een pilootfase van een sociale innovatie financieren. De overheid vergoedt deze investering enkel als de beoogde doelstellingen bereikt worden. Social Impact Bonds en Result Based Financing zijn daar voorbeelden van. Elisabeth Andreew van het Danish Social Impact Fund geeft toelichting over hoe zij lokale overheden in Denemarken ondersteunt bij de implementatie van social impact bonds. Deze bonds financieren bijvoorbeeld interventies rond toegang tot de arbeidsmarkt, kwetsbare kinderen, …
Incubatieprogramma als selectiemechanisme
MakeSense bouwt al meer dan 10 jaar aan een beweging die burgers en sociaal ondernemers samenbrengt. Via workshops, incubatie- en acceleratieprogramma’s worden ondernemers ondersteund in hun groei. Sinds 3 jaar heeft MakeSense ook een eigen fonds opgezet met zowel publieke als private aandeelhouders. Op basis van de ruime begeleidingservaring van MakeSense werd een begeleidingstraject ontwikkeld dat ook dient als analyseproces. Anne Gerset licht deze aanpak toe.
Steward-ownership – impact op lange termijn
Eens een sociale onderneming investeerders aan boord haalt, verandert de dynamiek binnen de onderneming. Met geld komt immers vaak inspraak in het beleid. Steward-ownership is een model waarbij het kapitaal en de beslissingsmacht gescheiden worden. De Duitse impact investeerder Purpose Ventures kiest ervoor om enkel in steward-owned bedrijven te investeren. Achim Hensen, bestuurslid van Purpose Ventures, licht toe hoe zij een correcte vergoeding van kapitaal combineren met het verankeren van de impactfocus.
Op 23 en 24 juni brengt Trividend voorlopers uit heel Europa samen om kennis uit te wisselen en anderen te inspireren. Op donderdag 23 juni van 14u tot 17u presenteren de deelnemers hun initiatieven voor lokale beleidsmakers (zowel schepenen als ambtenaren). Ze gaan dieper in op thema’s zoals resultaatsgebonden financiering, social impact bonds, het waarborgen van impactgedrevenheid op lange termijn, de versterking van het lokale ecosysteem en de complementariteit met crowdfunding komen aan bod.
Ben jij beleidsmaker en zie jij ook mogelijkheden om impact te realiseren via het ontwikkelen van innovatieve financieringsinstrumenten? Of ben je gewoon benieuwd wat dat in jouw gemeente of regio zou kunnen betekenen? Meer info en inschrijven: www.trividend.be/place-based.