Trividend en Leuven 2030 starten een place-based impact investment fonds
Een belangrijke stap op vlak van place based impact investing in Vlaanderen.
Leuven 2030 vzw en Trividend cv hebben € 398.000 aan subsidie binnengehaald via het Europees Sociaal Fonds (ESF) om een steward-owned impact investeringsfonds op te zetten in Leuven, een primeur op stedelijk niveau in Vlaanderen. Dit fonds zal lokale sociale ondernemers ondersteunen die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor een sociaal rechtvaardige klimaatomslag. Voor Trividend past dit binnen de strategie om lokale overheden te ondersteunen in het opzetten en beheren van een eigen impact fonds, onder de noemer van place-based impact investing. Trividend beheert ook al een fonds voor de Provincie Antwerpen, dat leningen verschaft aan ondernemers die sociale tewerkstelling creëren of circulaire oplossingen aanbieden, Trividend Provincie Antwerpen.
Financiering en begeleiding voor sociale en klimaatactie-ondernemingen
De Europese projectmiddelen geven Leuven 2030 en Trividend wind in de zeilen om een nieuw place-based impact investment fonds te ontwikkelen, dat voor start-ups en startende ondernemers in de sociale economie de ideale randvoorwaarden schept om bij te dragen aan het Leuvens Klimaatcontract. Dit Leuvens Klimaatcontract omvat een actieplan, tientallen concrete doorbraakprojecten en een financiële strategie om Leuven versneld klimaatneutraal te maken.
Het doel? Tegen het einde van het traject een operationeel rollend fonds dat lokale, sterke, nieuwe bedrijven ondersteunt, die niet alleen duurzaamheid en sociale impact in hun DNA dragen, maar ook bijdragen aan het realiseren van het Leuvens Klimaatcontract. Daarnaast willen de projectpartners samen een structurele werking opzetten om in de toekomst gelijkaardige initiatieven te ondersteunen.
Naast Leuven 2030 en Trividend zijn ook switchrs, Purpose en Baltic Innovation Agency partners in dit project.
Steunpakket voor nieuwe sociale ondernemers
In de loop van 2025 wordt een oproep aan sociale ondernemers gelanceerd om zich aan te melden voor het traject. De geselecteerde deelnemers worden gefinancierd vanuit het fonds, krijgen toegang tot het netwerk van Leuven 2030 en een volledig begeleidingstraject om hun ideeën te verwezenlijken en hun impact te vergroten.
Sterke schouders: de projectpartners
Frederik Matthijs, directeur Trividend: “Wij ondersteunen met ons eigen impact investeringsfonds ondernemers en sociale innovaties die maatschappelijke uitdagingen aanpakken. Dit project past perfect in de strategie van Trividend om lokale en regionale overheden te adviseren bij het uitwerken van innovatieve financieringsinstrumenten om sociaal ondernemerschap te financieren. We namen de laatste jaren een voortrekkersrol om place-based impact investment te introduceren in Vlaanderen en hebben door de samenwerking binnen Trividend provincie Antwerpen ook al expertise opgebouwd. Samen met Leuven 2030 staan we voor een primeur, het eerste impact fonds binnen een stedelijke context. Met dit fonds willen we deze ondernemers de tools bieden om succesvol bij te dragen aan een sociaal rechtvaardige klimaattransitie! Eigen aan place-based impact investing zullen we ook lokaal op zoek gaan naar funding voor dit nieuwe fonds. Met 23 jaar aan ervaring in impactfinanciering zetten we onze schouders onder dit initiatief.”
Leuven 2030 werkt aan een klimaatneutraal Leuven, omdat we geloven dat de stad als innovatieve koploper in Europa kansen moet grijpen voor een duurzame toekomst. Dit is essentieel voor een stad waar iedereen goed kan blijven leven. Sinds onze oprichting in 2013 verenigen we partners in acties en netwerken die de transitie versnellen. Samen met inwoners, organisaties, bedrijven en overheden brengen we Leuven stap voor stap dichter bij dit doel. Meer dan 400 leden en een Bestuur van 18 afgevaardigden, die de hele samenleving vertegenwoordigen, ondersteunen ons hierbij.
Filip Coenen, Financieel architect Leuven 2030, legt uit: “Een succesvolle klimaatomslag werpt ook vruchten af voor mensen met minder financiële slagkracht. Sociale ondernemingen zijn daarin doorslaggevend. Dankzij deze subsidie kunnen we hen de ondersteuning en toegang tot kapitaal geven die ze nodig hebben om snel te groeien en impact te maken. Uiteindelijk willen we dat deze nieuwe ondernemingen bijdragen aan het Leuvens Klimaatcontract, waarin tientallen bedrijven en organisaties samenwerken om Leuven versneld klimaatneutraal te maken, en zo onze best mogelijke toekomst helpen garanderen. Leuven 2030 is samen met stad Leuven de stuwende kracht achter dit plan. Als mede-penhouder van dit dossier brengen we graag fondsen naar Leuven die een duurzame toekomst voor onze stad bestendigen.”
Switchrs is een strategisch innovatiebureau gespecialiseerd in impact ondernemen, circulaire economie en sociale innovatie. Het begeleidt ondernemers en organisaties in het uitwerken van hun business model, strategie, producten en diensten met als doel het vergroten van hun impact.
Jan Leyssens, expert impact ondernemen en circulaire economie bij switchrs voegt daaraan toe: “Naast financiering willen we ondernemers ook ondersteunen in hun business cases, producten en diensten. Vanuit switchrs begeleiden we de ondernemingen dan ook mee om hun impact zo groot mogelijk te maken.”
Steward-ownership
In samenwerking met Purpose, een Duitse organisatie die steward-ownership als bedrijfsmodel wereldwijd op de kaart zet, zal ook onderzocht worden hoe dit model kan toegepast worden in de Leuvense context.
Impact investering fonds in de Baltische regio
De projectpartner Baltic Innovation Agency wil een impact fonds opzetten in de Baltische regio, we steunen hen door de resultaten van het Leuvens project met hen te delen.
copyright foto’s Leuven 2030: Bjorn Snelders