Sluiten

Place based financing: effectief middel tot verandering

john-cameron–_5IRj1F2rY-unsplash

Lokale en provinciale overheden zoeken steeds vaker effectieve manieren om maatschappelijke verandering te stimuleren. Place based impact investing is een innovatief financieringsmiddel om dit te doen. Trividend bracht op 23 juni een aantal sprekende voorbeelden uit alle hoeken van Europa bijeen in Mechelen. We hopen dat deze een inspiratie vormen voor lokale Vlaamse overheden om samen met Trividend aan de slag te gaan.

Steven Serneels, voorzitter van EVPA (The  European Venture Philanthropy Association) schetste het kader en toont aan dat de wereld van impact investing volwassen wordt. Hét moment dus voor lokale overheden om de mogelijkheden van dit soort investeringen grondig te onderzoeken. Trividend is als publiek-privaat investeringsfonds een unieke partner om – met meer dan 20 jaar expertise – lokale overheden hierbij te begeleiden.

Tijdens het seminarie kregen deelnemers een overzicht van verschillende best practices uit verschillende hoeken van Europa.

Social Impact Fonds Rotterdam toonde hoe ze – samen met de stad – gezinnen met schulden begeleiden. Hidde en Suzanna toonden mooi aan hoe – door het definiëren van KPI’s en het samenwerken met fin tech – de investering van de stad gecompenseerd kan worden door het aantal gezinnen dat ze uit de armoede kunnen halen.

Elisabeth van het Danish Social Impact Fund (DISF) legde de nadruk op result based finance en social impact bonds. Dankzij een drieledige investering (lokale overheid-DSIF-dienstverlener) zag een grootschalig project rond het omkeren van type-2-diabetes het licht. Na een succesvolle pilot in Aarhus wordt het project nu verder opgeschaald in Denemarken.

Maike van het Duitse Purpose Ventures leerde ons de basis van steward ownership: een juridisch model om impact op lange termijn te verankeren in sociale ondernemingen. Door geld en macht te scheiden blijft de missie centraal staan. 

Het Franse MakeSense gebruikt dan weer zijn incubatieprogramma als selectiemechanisme voor financiering. 

Wegens staking konden de mensen van Kindred  niet aanwezig zijn. Na de zomer voorzien we een webinar om ook hun specifieke oplossingen aan bod te laten komen.

 

Zelf aan de slag

Al deze voorbeelden kunnen als inspiratie dienen om op lokaal niveau een prangend maatschappelijk probleem aan te pakken. Bij ons lanceerde de Provincie Antwerpen 5 jaar geleden Trividend Provincie Antwerpen.

Gedeputeerde Kathleen Helsen legt uit: “Sociale ondernemers hebben soms nood aan ondersteuning om hun idee in de praktijk te brengen. Soms gaat het om investeringen die zichzelf op termijn terugverdienen. In dat geval is een subsidie niet noodzakelijk. Dan kan een renteloze lening een goede oplossing zijn. Net daarom richtten we als Provincie Antwerpen een rollend fonds op. Het fonds kent leningen toe aan ondernemers die aandacht hebben voor duurzaamheid en tewerkstelling van kansengroepen. Dit vormt een mooie aanvulling op ons aanbod van Impulssubsidies.”

Het fonds investeerde onder andere in vzw ’t Werk, vzw Molwol en ’t Ass, een een job-ervaringscentrum voor jongeren met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) in Mechelen.

Wil je meer info? Of wil je samen met Trividend zien hoe je dit concreet aanpakt? Contacteer Pieter-Jan Van de Velde

sifr
dskfden
makesense-invest-dark-1
purpose
sociaal impactfonds